deGenen

In de wolken!

Category : blog · by jun 5th, 2012

Dit weekend las ik ‘Iedereen CEO’ van Menno Lanting. Lanting schrijft over netwerkleiderschap en de nieuwe organisatie. Eén hoofdstuk in zijn boek gaat over organisatievormen. Organisaties worden zo plat als pannenkoeken en krijgen een hybride (vast en flexibel) vorm volgens Lanting en bestaan straks uit cores en clouds. De core bewaakt de waarden van de organisatie en de clouds passen de organisatie snel aan aan de snel veranderende omgeving.

Ik moest denken aan mijn vierde vaste baan. Ik werkt bij FBTO. Toen ik startte bij dit bedrijf was het bedrijf door de toenmalige directievoorzitter Tom Kok georganiseerd in de celstructuur die het voormalige BSO van Eckhart Wintzen groot hadden gemaakt.  Kleine units (clouds) opereerden als zelfstandig opererende ‘ondernemingen’ met eigen doelstellingen. Beleid werd grotendeels op de werkvloer gemaakt, directie en management ondersteunden en faciliteerden. Het bedrijf was in die jaren succesvol, heel succesvol…

Ik werkte op de afdeling Marketing. Eigenlijk vormden destijds de marketingmanager samen met de overige directieleden de ‘core’ van het bedrijf. De core bewaakte met hand en tand de waarden en de externe communicatie. De zichtbare uiting hiervan was de zeer sterke cultuur, iedereen was er trots op FBTO-er te zijn, er stroomde ‘blauw bloed’. Externe zichtbaarheid werd gerealiseerd met de zeer succesvolle reclamecampagne met Monique van de Ven. Monique stond voor alles wat FBTO was, direct, nuchter en no nonsense. Een verzekeraar met slechts 400 werknemers had met een relatief klein mediabudget een naamsbekendheidscijfer waar andere grotere verzekeraars slechts van durfden dromen. En dit gold ook voor de klanttevredenheidscijfers!

Het sterke merk was de bal voor het open doel van de clouds (cellen). De clouds hadden alle ruimte om succesvolle campagnes te ontwikkelen. De core had geen behoefte aan business cases voor nieuwe ideeën. Er was vertrouwen in de cloud en creativiteit werd aangemoedigd, niet ontmoedigd.

Ik was onderdeel van zo’n cloud. Nooit heb ik met zoveel plezier gewerkt als in deze constructie. Mijn cloudcollega’s en ik hadden vaak geen notie van doelstellingen of targets, die hadden we overigens meestal in juni al gehaald. Wat voor ons voorop stond was het plezier in werken, het ontwikkelen van ons vak en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom deze blog? Omdat we nu vijftien jaar verder zijn en mijn toenmalige cloud zo weer een cloud zou kunnen vormen. Veel van mijn toenmalige collega’s zijn inmiddels voor zichzelf begonnen, o.a.:

-. studiowebendesing.nl (webdesign)
-. webhelder.com (search)
-. @marjanh (contentmanagement&webredactie)
-. karinnel.nl (interim en projectmanagement)
-. inspirationbuilders.nl (coaching)
-. judithdeleede.nl (business- en salesplannen)
-. proudmonkey.nl (marketingadvies)

Hoe je de vorm ook noemt, hoe je de boel organiseert en mensen betaalt, daar gaat het niet meer om. Het gaat erom elkaar te vertrouwen en de ‘cijfer- en controlcultuur’ van het afgelopen jaren los te laten. Laat de onderdelen van de cloud doen waar ze goed in zijn en respecteer de vasthoudendheid van de core! Alleen zo werken we effectief en plezierig samen in een snel veranderende wereld. En daar profiteren niet alleen core en cloud van, maar ook hun klanten!

SHARE :